admin/ January 24, 2017/ Dojenje/ 0 comments

Ragade su jako česta, neprijatna pojava sa kojom se susreće veliki broj dojilja. One predstavljaju male ranice (mesta na kojima je koža pukla) na bradavicama koje jako bole, a ponekad mogu i da zagnoje. Jedna od najvećih zabluda je razlog njihovog nastanka. Naime, veliki broj ljudi smatra da ragade nastaju kao posledica dugih podoja i vlažne sredine bebinih usta, što predstavlja veliku zabludu.

Zašto nastaju ragade?

Ragade nastaju kao posledica nepravilnog položaja bebe na dojci, a mogu nastati i pri dojenju starijih beba kojima rastu zubi. One često češu svoje desne tokom podoja, pa lako mogu da oštete bradavice. Još jedan uzrok nastanka je i skraćena resica ispod jezika, jer tada beba ne može da održi vakuum pri sisanju, već žvaće bradavicu i oštećuje je.

Najbolja prevencija ragada  je pravilna tehnika podoja. Evo kako:

Potrebno je da beba jako otvori usta, da bi uzela bradavicu sa areolom (što više kože oko bradavice). Podoj se prekida tako što svoj mali prst stavite u ugao bebinih usana (neki izvori govore i da se prst stavlja između donje bebine usne i dojke- ja sam lično probala oba načina i gotovo da nema razlike), na taj način vakuum koji pravi beba biva “razbjen” i bez bola i mogućih povreda možete izvaditi dojku.

Ako do ragda ipak dođe, evo kako ih lečiti:

 1. Ne prekidajte dojenje. Ako imate ragade na jednoj dojci,  podoj prvo započnite sa zdravom dojkom, jer je beba obično “halapljiva” na početku podoja.
 2. Ako je potrebno zaštitite bradavice tokom podoja silikonskim bradavicama- nastavcima oblikovanim poput bradavice koji se stavljaju preko bradavice.
 3. Nakon podoja  pustite da se bradavice osuše na vazduhu bar 15-ak minuta, a ako ste u mogućnosti ostavite ih duže, jer rane brže zarastaju ako su izložene kiseoniku.
 4. Nanesite malo vašeg mleka na bradavice i pustite da se osuši. Osim što će njegovati oštećenu kožu, mleko će svojim antibakterijskim svojstvima smanjiti mogućnost za infekciju.
 5. Ako nosite grudnjak vodite računa da uvek bude suv, odgovarajuće veličine i od prirodnog materijala.
 6. Izbegavajte upotrebu sapuna i sličnih agresivnih preparata. Bradavice perite samo čistom vodom.
 7. Izbegavajte korišćenje tufera za dojke. Njihovim nošenjem stvara se vlažna i topla sredina koja pogoduje razvoju infekcije.
 8. Na bradavice nanesite čistu lanolinsku kremu u pauzi između podoja. U prodaji postoji veliki izbor krema te namene, samo pažljivo pročitajte uputstvo za upotrebu.

Prema narodnoj medicini, za lečenje ragada se mogu koristiti i prirodna ulja. Ali, u tom slučaju pre podoja detaljno oprati grudi jer ova ulja ne sme beba da “poručka”.

Biljna ulja koja pomažu u lečenju ragada:

 1. kantarion;
 2. neven;
 3. noćurak;
 4. plod divlje ruže;
 5. makadamija; i
 6. argan.

I, za kraj da kažemo nešto više na temu “dojenje treba da boli“, odnosno jednu od najvećih zabluda. Dojenje ne boli, i nema razloga da trpite bol. Ako vas boli, znači da tehnika dojenja nije pravilna, pomerite bebu sa dojke i pokusajte ponovo sve dok ne prestane da vas boli podoj.

 

Izvor: www.cuvarkuca.hr

 

                                                         

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i pratite najnovije tekstove i vesti.

 

Leave a Reply