admin/ May 24, 2017/ Dojenje/ 0 comments

Prednosti majčinog mleka u ishrani dece odavno su poznate, a švedski naučnici nedavno su ustanovili da jedan njegov sastojak efikasno ubija ćelije karcinoma mokraćne bešike.

                                                          

Naučnici sa Univerziteta Lund sastojak majčinog mleka nazvali su “Hamlet”, a njihova rana ispitivanja pokazala su da su pacijenati oboleli od raka mokraćne bešike, kojima je ubrizgana ampula “Hamleta”, za samo nekoliko dana kroz urin izbacili ćelije tumora.

Spomenuti sastojak cilja samo kancerogene ćelije i predstavlja alternativu hemoterapiji i zračenju, terapijama koje pored kancerogenih uništavaju i zdrave ćelije u telu.

Profesorka imunologije Katarina Svanborg ovu lekovitu supstancu otkrila je slučajno dok je radila na istraživanjima za antibiotike.

Na naše iznenađenje, kada smo u mešavinu antibiotskih materija dodali sastojak majčinog mleka ćelije tumora su odumrle. To je bilo potpuno slučajno otkriće”, kazala je ona.

Objasnila je da je tada radila na potrazi za neuobičajenim antimikrobnim agensima, kojima majčino mleko obiluje. Svansborg kaže da ono sadrži alfa-laktalbumin, protein koji u crevima postaje „borac“ protiv kancerogenih ćelija, a zdrave ostavlja netaknutim.

Sastojak iz majčinog mleka zaobilazi spoljnu liniju odbrane ćelija i napada mitohondrijum i jezgro ćelije. Deluje tako da reprogramira ćeliju koja potom slabi i odumire.

Kako navodi profesorka Svangborg:

Nešto je čarobno u sposobnosti ‘Hamleta’ da nacilja ćelije tumora i potom ih uništi!

Naučnici veruju da bi spomenuti sastojak iz majčinog mleka mogao da pomogne i u borbi protiv raka debelog creva i raka grlića maternice.

Izvor: N1


                                         

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply