admin/ October 17, 2016/ Dojenje/ 0 comments

 

Masitis je največi krivac za prestanak dojenja. To se dešava često, a glavni krivac nastajanja mastitisa i prekida dojenja je neinformisanost. Najbolje je sprečiti da do mastitisa ne dođe, ali i ako dođe nema razloga prekinuti dojenje (osim ako je u pitanju jaka gnojna upala, ali onda o načinu lečenja i nastavku dojenja odlučuje lekar).  Evo ta je to mastitis, kako ga sprečiti i najvažnije zašto ne treba tada prekinuti dojenje?

Kako nastaje mastitis?

Odmah nakon porođaja pod dejstvom hormona prolaktin telu se šalje informacija da je potrebno puno mleka da bi se beba nahranila. Obično tada nadođe mnogo vise mleka od onog koje je realno potrebno bebi. Kod nekih žena se sinhronizacija količine mleka dogodi sama od sebe (telo pocne stvarati manje mleka- odnosno onoliko koliko je bebi potrebno). Ali, dešava se i da se ta sinhoronizacija količine mleka ne dogodi. Tada mami nadolazi puno mleka, a beba ručka veoma malo jer je mala. Ako mama nije infomisana dovoljno i nema pomoć stručne osobe ona će biti zadovoljna jer ima mleka i beba fino ručka sve dok ne primeti bol u grudima i tvrde grudvice – to je pocetak mastitisa.

Dakle, mastitis nastaje kada je proizvodnja mleka veća od one koja je potrebna bebi. Tada stalno nadolazi novo mleko, staro ostaje u dojci i vremenom se stvaraju grudvice u mlečnim kanalima. Tako nastaje mastis. I jedini način da se to spreči je redovno pražnjenje dojki. Ako primetite da imate mleka više nego što potrebno bebi, da vam grudi postaju bolne i tvrdrde obavezno malo izmuzite mleko. Najbolje je ako imate puno mleka, jednu dojku da date  bebi, a onu drugu izmuzete malo (dok ne popusti tenzija).  Na ovaj način sprečićete nastanak mastitisa. Takodje, održavajte redovnu higijenu dojki, jer u slučaju da imate ragade bakterije vrlo lako mogu doci u mlečne kanale i izazvati bakterijski mastitis.

Sta kada se mastitis već dogodi?

Simptomi mastitisa: otečenost, crvenilo i osetljivost dojki sa tvrdim kvržicama, temperatura, opšta malaksalost organizma.

Kako razbiti tvrde kvržice na grudima koje su jako bolne na dodir:

Nažalost, ovde morate malo izdržati bol. Masirajte to mesto što češće, dajte bebi da doji iz problematične dojke što češće (a drugu izmuzite da se ne bih i sa njom desilo isto), pokušajte da pre podoja na kratko stavite toplu oblogu na dojku da bi se opustili mlečni kanali, masirajte dojku pod toplim tušem. Pronađite metodu masaže koja vam najviše odgovara, ali i pored bola imajte na umu da se morate osloboditi grudvica. Zanemarivanjem ovih simptoma može doći do jake bakterijske upale dojki sa visokom temperaturom i opštom malaksalošću organizma ili jakom gnojnom upalom dojki. 

Ako i pored preduzetih metoda nema poboljšanja u roku od 24h znači da se radi bakterijskom mastitisu i tada se morate obratiti lekaru radi daljeg lečenja. Dobićete terapiju (antibiotik) koja je uvek usklađena sa dojenjem, i nemate razlog prestati. Nemate razlog prestati i ako imate bakteriju u mleku- vaše telo automatski proizvodi i antitela za tu bakteriju tako da je beba zastićena. Dalje, redovnim uzimanjem terapije i praćenjem saveta lekara u potpunosti uz redovno dojenje mastitis će se povući. Posle vam samo ostaje da pratite grudi, na vreme ih malo ispraznite ako ima potrebe da ne bih ponovo došlo do začepljenja.


               

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply