admin/ October 9, 2016/ Dojenje/ 0 comments

Danas se vodi puno polemike oko toga do kada je potrebno dojiti bebu. Ako se samo malo upustite u te vode možete čuti toliko različitih informacija, i svaka od njih ima veoma dobru “odbranu”. Pa tako možete cuti da je dovoljno do 6 meseci, godinu dana, dve, itd. Naravno, nećete čuti samo ove informacije, čućete još puno uvreda, napadanja, vređaja i još puno toga što ne priliči ni jednoj majci. Ali, nema veze, bitnije je da mama ne ispadne primitivna i da dojenje prilagodi mišljenjima drugih ljudi zarad lepog mišljenja o njoj. Dakle, možete čuti ovo… Ali, možete i ovo:

Svetska zdravstvena organizacija predlaže dojenje do 2 godine (ko ima želju duže-slobodno) zbog niza dobrobiti za bebu i mamu. 

Prvo da vidimo šta kažu timovi lekara i institucije:

 1. Američka Pedijatriska Akademija (AAP) izričito tvrdi da bi majke  trebalo podsticati da doje kroz prvu godinu bebinog života i duže od toga;

 2. AAP takođe kaže da ne postoji gornja granica starosti deteta kada je dojenje u pitanju kao ni dokaza o štetnosti za psihloški razvoj deteta koje doji u trećoj godini života pa ni duže od toga;

3.. The American Academy of  Family Physicians  kaže da dojenje nakon prve godine daje dobrobiti majci i detetu i da ga treba nastaviti sve dok to prija i majci i detetu;

 1. Citiramo bivšeg hirurga General Dr. Antonia Novella koji kaže: “Sretno je ono dete koje je dojeno do druge godine.”;

 2. UNICEF preporučuje optimalni nacin ishrane do 2 godine i duže, što podrazumeva kombinaciju dojenja i čvrste hrane, i

 3. U knjizi Umetnost dojenja izdatoj od strane La Leche League International stoji da ako se detetu pruži šansa  da sisa ono će sisati sve dok samo ne preraste ovu potrebu.

A, sada da vidimo ZAŠTO:

Prednosti za bebu:

 1. Detetov imuni sistem nije u potpunosti razvijen, a antitela iz majčinog mleka daju dodatnu zaštitu od bolesti kao što su prehlada, grip, infekcije uha.
 2. Dojenje štiti od dehidratacije– mnoga deca koja zbog bolesti odbijaju hranu i piće ostaju hidrirana jer sisaju.
 3. Produženo dojenje smanjuje simptome kod dece koja boluju od astme i alergija.
 4. Istraživanja su pokazala da produženo dojenje može da doprinese većem koeficijentu inteligencije i kongenitivnom razvoju.
 5. .Majčino mleko ne gubi hranljivu vrednost nakon što dete dođe do određenog uzrasta.
 6. Probirljiva deca nastavljaju kroz dojenje da dobijaju esencijalne vitamine i hranljive sastojke kroz podoje.
 7. Deca koja duže sisaju imaju nizi rizik od gojaznosti.
 8. Dojenje štiti od smrti– jedna studija je pokazala da su u zemljama u razvoju deca koja nisu dojena u uzrastu između 12 i 36 meseci bila izložena riziku 3.5 puta većem da će umreti pre vremena.

9.Dojenje doprinosi pravilnom razvoju vilice i razvoju govora.

Prednosti za mamu: 

 1. Dojenje značajno smanjuje rizik od bolesti raka dojke. Prema Kellymom, istraživanja su pokazala značajnu vezu između duzine dojenja i uticaja na pojavu raka dojke.
 2. Dojenje smanjuje rizik od dobijanja raka materice i jajnika.
 3. Žene koje duže doje imaju manje problema sa dijabetesom tip 2.
 4. Produženo dojenje smanjuje rizik kod majke od razvoja kardiovaskularnih oboljenja.
 5. Žene koje duže doje često gube više kilograma.

Pored ovog dojenje olakšaav život mame i bebe. Mama koja doji bebu znaće kako za momenat da smiri uplakanu i iznerviranu bebu. Uspavljivanje i putovanja su mnogo lakša, a beba nikada neće biti gladna.

Negativni komentari na dojenje “veće bebe” su zaista zanemarljivi kada ih uporedimo sa prednostima dojenja. Ne postoji ni jedan dovoljno dobar razlog da mama prerano prekine ovu divnu vezu između nje i bebe. Drage mamice, kada odlucite da prekinete dojenje razmislite još jednom i postavite sebi pitanje ZAŠTO? Vaša beba nece zauvek dojiti, svakako da će jednog dana prestati, što joj ne biste omogucili da uživa u  bezbriznom životu i bude beba u pravom smilsu te reči sve dok to jeste. 

beba-na-dojci                 beba-na-dojci                 beba-na-dojci                 beba-na-dojci

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima i pratite najnovije tekstove.

 

Leave a Reply