admin/ December 11, 2016/ Bebe, Bolesti/ 0 comments

Zapaljenje srednjeg uha (otitis) je veoma česta pojava kod beba i dece. Može nastati kao posledica nepravilnog izduvavanja sekreta iz nosa, prehlade  ili kao posledica alergije. Najčešće je  uzrok virusna (ponekad i bakterijska) infekcija, koja se javila kao posledica respiratorne infekcije nosa ili ždrela. Naravno, ne znači da će svako dete/ beba koje ima respiratornu infekciju dobiti upalu srednjeg uha, a takođe ni svaki bol u uhu ne znači da je prisutna već pomenuta dijagnoza. U daljem tekstu ćemo  videti / pročitati sve što jedan roditelj treba da zna o zapaljenju srednjeg uha.

 Zapaljenje srednjeg uha – koji bol ne odgovara ovoj dijagnozi?

Kada je bebi/detetu zapušen nosić vrlo brzo može doći i do začepljenja  Eustahijeve tube koja spaja nos sa šupljinom srednjeg uha. Tada se nakuplja tečnost koja “rasteže” bubnu opnu, što izaziva bol. Ako bebi stavite u nos kapi ili odgovarajući sprej, i potom izvučete sekret iz nosa u roku od 15-20 minuta bol bi trebao da nestane ako se NE radi o upali srednjeg uha. Ako vašu bebu i dalje boli, vreme je za pedijatra! Da bi se postavila dijagnoza neophodan je pregled od strane otorinolaringologa otoskopom (mali levkasti aparat), pri čemu nije nužna saradnja pacijenta pa se ovaj pregled obavlja kako deci, tako i malim bebama. 

Zapaljenje srednjeg uha – simptomi:

Najčešći simptomi su bol u uvu i povišena temperatura, kao i slab apetit, glavobolja, neraspoloženje, ponekad i proliv. Kod malih beba simptomi mogu biti stalan plač, trljanje glave o podlogu, prinošenje ruku blizu uha, odbijanje hrane jer sisanje povećava bol. Ponekad simptomi poput proliva, razdražljivosti i temperature navedu roditelje da pomisle da su u pitanju zubi, pa je najbolje svaku promenu kod vaše bebe proveriti kod pedijatra.

 Zapaljenje srednjeg uha – lečenje:

Kao prvu pomoć bebi možete dati analgetik (paracetamol ako je beba manja od 6 meseci, a nakon toga možete se odlučiti i za Brufen).  Terapiju određuje stručan lekar, načešće otorinolaringolog u saradnji sa pedijatrom, i ona se sastoji od antibiotika u kombinaciji  sa već pomenutim paracetamolom ili brufenom.  Od najveće je važnosti održavanje prohodnosti nosa (fiziološki rastvor ili kapi za nos- prilagođene uzrastu i ne duže od pet dana u kombinaciji sa pumpicom za izvlačenje sekreta ako je u pitanju beba).

Šta ako prsne bubna opna?

Ako dođe do toga, potrebno je pažljivo slušati savete lekara i vaša beba neće imati posledice. Obično, lekari savetuju ispiranje uha troprocentnim hidrogenom i posušivanje gazom uz redovno uzimanje odgovarajuće terapije. Kontrola se vrši nakon ispijene terapije. U tom periodu nikako nemojte bebi stavljati u uvo ulja i ostale “narodne meleme” jer može doći do infekcije. Obolelo uvo zaštitite od vode, i strogo se pridržavajte saveta lekara.

Sekretorno zapaljenje srednjeg uha:

Ova bolest je najčešća kod dece, ali se može naći i kod odraslih. Nastaje kao posledica neproznatog ili nedolečenog zapaljenja uha. Njen osnovni uzrok je uvećanje trećeg krajnika, koji zatvara unutrašnji otvor Eustahijeve tube. Izazivanjem negativnog pritiska u bubnoj duplji, dolazi do sekrecije (najpre bistre), a zatim sluzave tečnosti, koja u potpunosti ispunjava srednje uvo i onemogućava njegovu osnovnu funkciju, a to je prenošenje zvučnih talasa. Pritom je bubna opna cela, a dete ne oseća bol. Ono ne mora da bude prehlađeno, ali hronično diše na usta i hrče kada spava  zbog uvećanja trećeg krajnika. Tada dete slabije i čuje. Dijagnoza se postavlja ispitivanjem sluha timpanometrijom, za koju nije potrebna saradnja pacijenta, pa ju je moguće izvesti i kod beba. Lečenje ovog hroničnog oboljenja je dugotrajno i mukotrpno. Osnovno je odstraniti uvećan treći krajnik pre formiranja gustog, sluzavog sekreta. Ako se zakasni, ova operacija nije dovoljna, pa se primenjuju druge metode, kao na primer, aplikacija ventilacionih cevčica kroz bubnu opnu.

Zapaljenje srednjeg uha  – prevencija:

Da bi se predupredila pojava upale uha, veoma je važno održavati pravilnu higijenu bebinog uha, ali ne štapićima jer su svi otorinolaringolozi protiv njih. Takođe, ako je bebi zapušen nos potrebno je redovno izvlačenje sekrtea i ispiranje fiziološkim rastvorom- pre poodja obavezno da bi beba mogla nesmetano da diše dok sisa. Ako je beba mlađa od 3 meseca preporučuje se usni aspirator, dok za starije bebe može i pumpica. Često provetravajte rostorije u kojima je beba, zaštitite bebu od duvanskog dima i informisani i o ovoj bolesti uživajte sa svojom decom. Sada znate kako da prepoznate upalu  srednjeg uha i blagovremeno reagujete tako što ćete bebu/dete odvesti na pregled kod pedijatra gde ćete dobiti upute za specijalističke preglede (ako je potrebno) i odgovarajuću  terapiju uz koju će bol u uhu vaše bebe uskoro postati prošlost.

Izvor: Yumama


                                            

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply