admin/ February 3, 2017/ Bebe, Korisni saveti/ 0 comments

Poznato je da bebe najčešće dobijaju prve zubiće između četvrtog i osmog meseca života, ali nije retkost da ne izrastu čak i do prve godine života. Manji je broj beba koje se rode sa zubićem ili im narastu u prva četiri meseca života.

Kao što nema posebnog obrasca kada će izrasti zubić, takođe ne možete da znate koliko će ih boleti i kako će to podneti. Ponekad se bebama i nekoliko nedelja unapred vidi da im raste zub jer se na tom području stvorilo crvenilo, pa čak i mala izbočina, dok kod druge dece nema nikakvih znakova koji najavljuju izbijanje, dok ne vidite da je zubić izašao. Naravno, rast bebinih zubića sigurno je povezan sa genetikom, tako da ako su vama i/ili ocu deteta zubići izašli kasnije, velike su šanse da će tako biti i sa vašom bebom i obrnuto.

Simptomi po kojima ćete prepoznati da je kod vaše bebe nastupila faza “zubići” 

 

Simptomi nicanja prvih zubića mogu biti lakši i teži, zavisno od bebe do bebe. Zbog različitih iskustava roditelja, ali i psiholozi najčešće se ne slažu oko stepena bola kroz koje dete prolazi.

Sledeći simptomi se najčešće povezuju sa rastom prvih zubića, i drugi uzroci mogu imati iste simptome.

Iritacija: Kada su zubići sve bliže površini, desni vaše bebe najčešće su upaljene i osetljive, na šta će vaša beba reagovati plačem ili razdražljivošću. Bol takve vrste najčešće se javlja pri izlasku prvih zubića i eventualno tokom nicanja sekutića, jer su mnogo veći nego zubi koji su do tada narasli. Razdražljivost može biti povezana i sa osećajem prvih zuba, na koje beba nije naviknuta. Ovo se može događati tokom nicanja svih zubića, ali zavisi od bebe do bebe

Balavljenje: Sa tri ili četiri meseca starosti vaša beba će početi da balavi, više nego što je normalno. Kod nekih beba to balavljenje će biti jače nego kod drugih.

Osip po bradi: Ako je vaša beba pravi „balavko“, stalni kontakt bebine pljuvačke  sa bradom može dovesti do iritacije. Ako se pojavi takav osip, pokušajte bebu da brišete sa što mekšom gazicom ili krpicom, kako ne bi još više iritirali kožu. Pokušajte to činiti što češće možete, a nekoliko puta na dan namažite bradu kremom koja će smanjiti iritaciju.

Grickanje i stavljanje u usta svega što nađe: Beba kojoj rastu zubi će staviti u usta svaki predmet koji joj dođe pod ruku. Sa pritiskom ugriza beba smanjuje pritisak koji se stvara u desnima. Kupite u prodavnici igračke (glodalice )  koje su namenjene baš za to, i redovno ih perite.

Trljanje obraza i povlačenje ušiju: Bol i svrab u desnima, posebno prilikom rasta kutnjaka, može navesti dete da sebi grebe i trlja obraze, i povlači uho ili trlja uho, jer se često bol prenosi. Ali, morate biti oprezni, deca često trljaju i povlače uho, kada imaju upalu uha.

Retka stolica ili proliv: Nicanje zuba deluje i na bebinu psihu tako da se može dogoditi da dobije retku stolicu ili proliv. Neki to čak povezuju sa velikom količinom progutane sline, koja razređuje stolicu. Ipak, proliv ne bi smeo biti prejak, pa je najbolje zatražiti savet izabranog lekara.

Loš san: Zbog bola koje beba može osećati tokom dana i noći, verovatno će se teže uspavati i češće će se buditi ukoliko bol postane jača. Ali, često buđenje će se najčešće javljati prilikom izlaska prvih zubića.

Izvor: Ringeraja

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply