admin/ January 27, 2017/ Bebe, Korisni saveti/ 0 comments

Pred nama je uvek aktuelna tema, tema koja često ume roditelje da baci u nedoumicu. Kako odlučiti ispravno, kako izabrati ono najbolje za svoju bebu? Jako teško pitanje, pitanje oko kog čak ni svi pedijatri nisu baš usklađeni, a tek roditelji…

      V.S.   

Pogledajmo šta kažu strani sručnjaci:

  • Britanska organizacija za sprečavanje dečijih nesreća procenila je da je šetalica “najopasniji” od svih proizvoda za decu.
  • U Australiji je istraživanje pokazalo da se svaka treća beba povredila u šetalici.
  • Čuveni američki pedijatar doktor Bendžamin Spok naveo je dva ključna razloga zbog kojih je šetalica štetna za bebe:

-Usporava proces prohodavanja: Beba se u šetalici navikava da se samo odupre nožicama i ne razmišlja o ravnoteži. Za hodanje su potrebne upravo sasvim drugačije veštine, ali se može desiti da beba bude manje motivisana da ih savlada.

-Krivac za povrede: šetalica je i opasna i glavni je krivac za brojne povrede.

  • Podaci prikupljeni iz bolnica zemalja Evropske unije i SAD za poslednjih 20 godina pokazuju da svake godine hiljade dece završi u bolnici zbog raznih nesreća izazvanih korišćenjem šetalice.
  • Neka istraživanja u Americi su pokazala da su deca koja su koristila šetalicu sa velikim “poslužavnikom” na kome su se igrala igračkama, kasnije počela da brbljaju, sede, hodaju i bila su trapavija od dece koja ga nisu koristila.
  • Kanada je za sada jedina zemlja gde je nakon što je utvrđeno koliko je korišćenje šetalice opasno, zakonom zabranjena njena proizvodnja, uvoz i reklamiranje.

Povremeno kratko korišćenje šetalice, da ili ne?

Jedan broj lekara preporučuje boravak u šetalici na neko ograničeno vreme, kažu da pola sata dnevno ne može da škodi. Ali, na ovaj način samo zbunjujete bebu. Mozak pamti pokrete koji se završe uspešno i nakon određenog broja ponavljanja pretvara ih u automatizme. Međutim, mozak nije u stanju da pravi razliku između dobrih i loših šema. Pa tako kada bebu koja je ponešto “naučila” i stekla određeno iskustvo o održavanju uspravnog položaja ubacite u šetalicu, koja za nju do tada nepoznata, ona počinje da uči i da se upoznaje sa mehanizmom te sprave. Čim malo savlada vi je izvadite, pa malo stoji sama, pa je opet vratite… Kako je bebi tada? Ona je zbunjena i ne zna šta je prirodno i “normalno”, jer njen mozak još uvek nije u stanju da pravi razliku.

Deformiteti do kojih korišćenje šetalice može dovesti:

Ako stavite u šetalicu bebu od 6 meseci ona će stajati oslanjajući se vrhovima prstiju o podlogu opruženih kolena, što će imati negativne posledice po motorni razvoj jer zdravo dete opruža kolena tek sa sedam meseci. Takođe, prerano postavljanje bebe u uspravan položaj može imati niz posledica. Kada stavite bebu u šetalicu ona se oslanja na noge pre nego što je dovoljno zrela za to, pa  može dovesti do pojave deformiteta nogu i kičmenog stuba. Bebina stopala nisu u potpunosti razvijena na rođenju, mekana hrskavica umesto kostiju i mišići koji se tek formitaju, delovanjem spolja mogu da se oštete i iskrive što se dešava preranim postavljanjem na noge i forsiranjem hoda. Zbog nedovoljne čvrstine može doći do deformiteta stopala, kolena i kičmenog stuba.

Izvor: Centar za korektivnu gimnastiku 

                          

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply