admin/ May 20, 2017/ Bebe, Korisni saveti/ 0 comments

Zašto nikako ne smete da pokrijete kolica bebe pelenom na suncu? Da li ste znali da na taj način dovodite vašu bebu u opasnost?

Švedski istraživači došli su do zapanjujućeg otkrića – bebe u kolicima preko kojih roditelji prebace pelenu kako bi ih zaštitili od sunca  i vrućine bile su pod većim rizikom od toplotnog udara i sindroma iznenadne dojenačke smrt.

Razlog je jednostavan. Čak i  vrlo tanak prekrivač kao što je pelena, a pogotovo deka ( ćebence )  značajno podiže temperaturu u  kolicima. Po velikim vrućinama to može biti izuzetno opasno za male bebe.

Unutra je bebama bilo i za 15 stepeni toplije od temperature na suncu, izvan kolica!

Pored toga, prekrivači onemogućuju roditeljima da vide šta se događa s bebom i zato je bolje to ne činiti.

Švedski istraživači upućuju da je bolje bebu ostaviti nepokrivenu i omogućiti nesmetan dotok vazduha. Kada se  kolica pokriju to se onemogućava i temperatura unutra raste, poručio je Svante Norgren, pedijatar u dečjoj bolnici u Stockholmu Astrid Lindgren.

Bebe i malu djecu svakako ne treba izvoditi  po najopasnijem suncu od 11 do 17 sati, piše Daily Mail.

Izvor: Bh Indeks


                                               

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply