admin/ February 10, 2017/ Bebe, Dojenje/ 0 comments

Ovo mleko je na našim prostorima u narodu poznato i kao “prva prirodna vakcina”. Buduću da ima jako važnu ulogu u razvijanju imunuškog sisitema bebe još od prvog dana ovaj naziv kolostrumu i priliči. Istraživanja svetskih stručnjaka su pokazala da je ovo mleko od neprocenljivog značaja za bebu.

 Pa, da vidimo šta kaže Svetska zdravstvena organizacija o kolostrumu:

Kolostrum je posebna vrsta  mleka koja se luči privih 2-3 dana nakon porođaja. Proizvodi se u malim količinama – oko 40-50 ml dnevno, i zadovoljava sve bebine potrebe u tom periodu.

Osobine kolostruma:

  • Kolostrum se satoji od  belih krvnih zrnaca (ćelija) i antitela. Takođe sadrži i  veći procenat proteina, minerala, masti i vitamina (A, E i K) u odnosu na zrelo mleko.
  • Vitamin A je važan za zaštitu oka i za integritet površine epitela ( zaštitu bebine kože ), i često čini kolostrum žućkaste boje.
  • Kolostrum pruža važnu imunološku zaštitu bebi od prvog dana, otuda i onaj narodni naziv “prva prirodna vakcina”.
  • Kolostrum pomaže sluzokoži creva da lakše primi hranljive materije iz mleka.
  • Veoma je važno da vaša beba u ovom periodu dobija vaše mleko (kolostrum). Druga hrana za bebu ( adaptirano mleko) jeste prilagođeno bebinim potrebama, ali nikada ne može u potpunosti da zemeni vaše mleko.

Između drugog i četvrtog dana nakon porođaja vaše mleko počinje da se menja. Mleko počinje da se proizvodi u većoj količini što ćete primetiti i po vašim grudima ( postaće “punije” i veće). Prosečna proizvodnja mleka 3. dana iznosi oko 300-400 ml u toku 24h, a 5. dana iznosi oko 500-800 ml u toku 24h.

Prelazno mleko:

Ovo mleko se luči u periodu od 7 do 14 dana nakon porođaja. Predstavlja prelaznu fazu do zrelog mleka. U ovom periodu mleko se iz dana  u dan menja dok ne dođe do količine i sastava zrelog mleka.

Izvor: World Health Organization

                                                      

 

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply