Napravite sami domaći plastelin

admin/ September 30, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Bebe, Korisni saveti/ 0 comments

Plastelin ( prirodni ) se dobija iz osnovnih namirnica koje imate u kući. Za pripremu domaćeg plastelina potrebni su vam sledeći sastojci:

  1. 2 šolje brašna;
  2. 2 šoljice vode;
  3. 1 šoljica soli;
  4. 1 velika kašika ulja;
  5. dve čajne kašike limunske kiseline; i
  6. boje po želji.

Način pripreme:

Najpre u posebnoj posudi pomešati: brašno, so i limunsku kiselinu, kako bi se bolje sjedinili suvi sastojci. U šerpu staviti vodu sa kašikom ulja. Sastojke prvo pomešati a zatim zagrejati šporet. Masu kuvati na laganoj vatri uz neprestano mešanje. Nakon nekoliko minuta masa će početi da se stvrdnjava. Vremenom, sve teže će se mešati ali budite strpljivi. Čim masa prestane da se lepi po prstima ugasiti vatru i preći na sledeći deo.

Testo izvadite iz posude i mesite ga dok je masa još topla, kako bi se svi sastojci lakše sjedinili. Nakon toga podelite testo na četiri dela a zatim napravite manje kugle. Palcem napravite rupu u sredini svake kugle – radite to na papiru za pečenje. Uzmite boju po želji, par kapi kapnite u rupu i pažljivo mesite. Najbolje raditi sa rukavicama, kako boja ne bi ostajala na rukama. Ukoliko ne volite da nosite rukavice prilikom rada, boju operite sa praškom za veš.

Prilikom uzimanja novog testa i ponavljanja postupka uvek koristite novi papir za pečenje. Možete koristiti i aromu – od jagode, maline, limuna… Boja testa vam može dati ideju za izbor arome. Npr. za crveno testo ( plastelin ) koristite aromu jagode i maline, za žuto testo aromu limuna itd.

 

Način čuvanja:

Testo koje će poslužiti za igru vašim mališanima možete sačuvati u plastičnoj kesici, u plastičnoj posudi ili jednostavno testo umotajte u providnu foliju. Nadamo se da smo vam dali dobru ideju kako da zabavite mališane. Domaći plastelin je zdraviji od kupovnog i  traje duže. Sa svakodnevnom igrom, domaći plastelin može da traje mesec dana, a uz nešto ređu igru i do tri meseca.

Izvor: Ringeraja 

 


                                                                              

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply