Kako vaše dete ne treba da sedi – takozvani W položaj

admin/ November 9, 2017/ Bebe, Korisni saveti, Rast i zazvoj/ 0 comments


Takozvani W položaj nogu naša deca obožavaju. Nema deteta koje ne voli da sedi na ovaj način, u ovom položaju. No, međutim to i nije baš tako sjajna ideja. Pogledajte koje sve probleme može izazvati ovaj način sedenja, pa ubuduće podstičite svoju decu da sede pravilno 🙂

Razvoj deteta sastoji se od raznih faktora, a jedan od njih je i pravilno sedenje. Možda ste mislili da nije toliko važno obratiti pažnju na koji način sedi vaše dete, ali istina je malo drugačija. Pogledajmo šta kažu neki malo stručniji nas 🙂

Naime, stručnjaci s instituta Pediatric Therapy Center došli su do zaključka da popularna dečija poza za sedenje na podu u kojoj dete svaku nogu drži s jedne strane tela sa savijenim kolenima čineći sa nogama oblik slova W može štetiti kasnijem razvoju deteta.

Kod dece koja sede u tom položaju i nakon navršene 2 godine postoji opasnost od nedovoljnog razvijanja bazične snage tela i ravnoteže potrebne za određene motoričke veštine poput skakanja i trčanja.

Takođe, W položaj  može uzrokovati nedovoljno razvijene mišiće u nogama, kukovima i gležnjevima, a može dovesti i do dislokacije kuka. Dugotrajno sedenje u ovom položaju može rezultirati i time da nožni prsti počnu zautimati položaj “na unutra”.

Dakle, vrlo je bitno da roditelji podstiču svoju decu da sjede u sigurnijim i zdravijim položajima kao što je sedenje prekrštenih nogu, sedenje na boku ili sedenje na podu tako da su noge ispružene ispred deteta.

Pročitajte još i koje greške roditelji prave tokom prvih 6 meseci bebinog života. 

Izvor: Zadovoljna.hr

Trending Updates


 

 

Leave a Reply