admin/ February 20, 2017/ Bebe, Novorodjence/ 0 comments

Kako izgleda vaša beba nakon rođenja?

Kako izgleda beba nakon rođenja

Glava 

Glava vaše bebe može biti nepravilnog oblika, izdužena ili čak nepravilna samo sa jedne strane. Ne brinite, sve je to deo porođajne traume. Koliko je porođaj bio stresan i težak za vas toliko je i za vašu bebu. Kosti lobanje su mobilne pa se prilikom prolaska kroz porođajni kanal često formiraju na taj način da olakšaju prolazak. Glavica vašeg deteta biće opet savršena kroz par dana.

Na nosiću i obrazima vaše bebe moguće je da uočite bele tačkice kao prištiće, nazivaju se mlečne tačke ili milije i nestanu u prvom mesecu života.

Ako novorođenče na korenu nosa, gornjim kapcima i potiljku ima plavkasto crvene mrlje reč je o Rodinom ugrizu. Mrlje sa vremenom postaju sve manje vidljive, a u potpunosti nestanu do kraja detetove prve godine.

Oči

Novorođenče ( beba) obično škilji prvih par dana, a kapci su mu natečeni. Može vas videti ako mu je vaše lice na 20 cm udaljenosti. Krmeljive okice takođe su česta pojava kod novorođenčadi, čistite ih vaticom namočenom u prokuvanu vodu uvek u smeru od spoljnog ugla oka prema unutra, nakapajte par kapi svog mleka i krmelji se obično povuku sami od sebe. Ako potraje potražite savet lekara jer je moguće da je došlo do infekcije.

Udovi

Rukice i nogice su u skvrčenom položaju i bebi taj položaj najbolje odgovara jer je navikla na skučen položaj u materici.

 Grudi

Bez obzira da li se radi o dečaku ili devojčici, grudi kod novorođenčeta mogu biti natečene, čak može iz njih curiti i malo mleka. To se događa pod uticajem majčinih hormona i obično se povuče kroz dan dva.

Polni organi

Nesrazmerno su veliki i kod dečaka i kod devojčica. Dečaci mogu imati vodene testise ili se može desiti da se testisi nisu još spustili iz trbušne šupljine u mošnice. Većinom se spuste sami od sebe do detetovih navršenih 6 meseci, a vodeni otok splasne kroz par dana.

Kod devojčica je čest slučaj da imaju iscedak iz vagine pod uticajem majčinih hormona koji nestane u prvoj nedelji.

Koža

Koža vaše bebe može biti plave ili ljubičaste boje jer detetov krvotok još ne vrši svoju funkciju najbolje. Na koži se mogu nalaziti različite mrlje koje su nastale kao posledica porođajne traume. Koža takođe može biti pokrivena verniksom, tvorevinom koja štiti detetovu kožu još u materici. Na mestima pregiba, dlanova i stopala koža se može guliti par dana nakon porođaja. Laungo dlačice kojima je novorođenče bilo prekriveno po celom tijelu u trbuhu, na nekim mestima još mogu biti izražene, pogotovo na leđima, ramenima, ušima, otpast će u narednih par nedelja.

 

Bez obzira kako izgledalo vaše novorođenče (beba)  u prvim danima života, vama će biti najlepše baš takvo kakvo je. Vaša ljubav, pažnja i blizina je sve što mu treba za početak.

Izvor: Ringeraja

                           

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply