admin/ December 30, 2016/ Bebe, Korisni saveti/ 0 comments

Fascinantni podaci o vašoj bebi-  Pročitajte i uvidite koliko je vaša beba svesna okoline oko sebe i koliko je važno da vi to znate 🙂

4-baby-photography-preview                   4-baby-photography-preview              4-baby-photography-preview             4-baby-photography-preview

 1. Beba se rađa sa jako sofisticiranim sluhom. Ona može da odredi odakle zvuk dolazi već 10 minuta nakon rođenja;
 2. Institut Karolinska u Švedskoj je 1987. godine objavio rezultate njihove studije o “Puzanju novorođenčeta  na majčinim grudima”.  Odmah po rođenju kada se beba položi na majčina prsa, ona će u roku od sat vremena sama pronaći “izvor hrane” i “dopuzati” do njega.
 3. Bebe odmah nakon rođenja mogu prepoznati miris i glas svoje majke.
 4. U protekle dve decenije naučnici su otkrili mnogo o mozgu beba – a jedan zajednički zaključak je:

  Roditelji mogu pomoći u razvoju mentalnih sposobnosti bebe jednostavnom interakcijom s njom. Razgovarajte sa svojom bebom što je više moguće.

 5. Studija koja je rađena na Sveučilištu Washington u St. Louisu koja je ispitivala rast i razvoj dela mozga odgovornog za pamćenje i modulacije stresa (hipokampusa) otkrila je da je ovaj deo mozga  fizički veći i razvijeniji kod beba koje stalno primaju ljubav i podršku od svojih majki.
 6. Nakon samo 12 mjeseci života, veličina bebinog mozga će se udvostručiti.
 7. Iako niko ne zna o čemu bebe sanjaju, veruje se da su njihovi snovi strogo vizualni jer još uvijek nemaju kapacitet za jezik. Srećom, bebe takođe nemaju sposobnost za noćne more, obzirom da većina dece nema stvarne strahove sve do druge ili treće godine života.
 8. Deo mozga odgovoran za pamćenje, hipokampus, već je 40 posto razvijen kod novorođenčadi, a  u potpunosti će biti  razvijen kada beba napuni 18 mjeseci.
 9. Tim istraživača na Institutu za Učenje i Mozak u Washingtonu je 2007. godine sproveo eksperiment na bebama starim 18 meseci. Došli su do otkrića da su bebe “natprirodno” osetljive na promene raspoloženja ljudi oko njih, i da mogu prepoznati da li ih volite ili mrzite, i to čak i kada vam ne vide lice.
 10. Bebe se rode sa 300 kostiju, dok odrasli imaju 206. U toku odrastanja neke od kostiju se spajaju.
 11. Bebe se rode sa sposobnošću da plivaju i da prirodno zadrže dah. Međutim, vrlo brzo izgube taj instikt.
 12. Glava novorođenčeta zauzima oko 25% ukupne težine celog tela.

Izvor: pixselizam.com

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply