admin/ December 16, 2016/ Bebe, Nega kože i problemi sa kožom/ 0 comments

Dečiji ekcem ili atopijski dermatitis  je hronično, recidivirajuće zapaljensko oboljenje kože koje zahvata 10-20% opšte populacije. Može biti jako traumatično iskutvo za roditelje, ali ne brinite- dobra vest je da najčešće prolazi spontano najkasnije do 5-te godine života. Pogledajte kako ublažiti  i sprečiti pogoršanje bolesti kod beba/dece koja imaju ekcem (atropijski dermatitis).

Kada se ekcem najčešće javlja?

Oboljenje se obično javlja u periodu od 2 do 12 meseca života. Veoma retko se razvije u odraslom dobu.

Koji su uzroci nastanka ekcema?

Uzrok nastanka ekcema (atopijskog dermatitisa) nije u potpunosti razjašnjen, smatra se da je oboljenje posledica međusobnog delovanja genetskih, imunskih i različitih faktora iz okoline. Brojne studije su pokazale da deca sa ekcemom  imaju povećan rizik za nastanak alergijskog rinitisa i bronhijalne astme.

Najznačajniji provocirajući faktori koji mogu da utiču na razvoj i pogoršanje bolesti su: vlažna i hladna klima, infekcije, emotivni stres (vakcinacija, rast zuba, polazak u školu, promena životne sredine), izlaganje kože deterdžentima, sapunima, vunenim i sintetičkim materijalima, izloženost aeroalergenima poput polena, grinjama iz kućne prašine, životinjskoj dlaci u dečijem uzrastu alergeni iz hrane (belance, mleko, soja, kikiriki, orasi, bademi, pšenično brašno, riba i rakovi).

Klinička slika ekcema

Osnovne karakteristike ekcema su suva koža i osećaj svraba. Druge manifestacije oboljenja variraju po izgledu i lokalizaciji zavisno od uzrasta deteta/bebe. Do druge godine života oboljenje se označava kao dečiji ekcem. Promene u vidu crvenila, perutanja, mehurića, vlaženja i krasta mogu da se vide na obrazima, bradi i čelu, ređe na poglavini, pregibima i oko članaka. Promene se obično spontano povlače krajem druge godine života.

Posle druge godine života oboljenje se lokalizuje u predelu lakatnih i zatkolenih jama, na vratu, okolini zglobova i ređe na drugim regijama u vidu ograničenih površina (plakova) sa zadebljanom kožom naglašenog kožnog crteža i perutanjem, povremeno sa akutnim ekcemskim naletima.

Dijagnoza atopijskog dermatitisa se postavlja na osnovu kliničke slike i anamnestičkih podataka uzimajući u obzir određene kriterijume. U dijagnostici se primenjuju i laboratorijske analize za dokazivanje ukupnih IgE antitela koja su obično povećana kod ovih bolesnika, i intrakutani prik testovi za dokazivanje prisustva alergije na nutritivne i inhalacione alergene (supstance iz hrane i vazduha koje izazivaju alergiju). Kožni testovi se izvode tako da se alergeni unose u kožu na određeni način i ako je pacijent alergičan na određenu supstancu koža reaguje pojavom crvenila i otoka na mestu nošenja datog alergena.

Prevencija i lečenje ekcema

Veoma je važno da pravilno negujete kožu vaše bebe/deteta i  izbegavate provocirajuće faktore kako bi se sprečilo pogoršanje bolesti:

  • Savetuje se kupanje bez sapuna, u specijalnim uljanim kupkama;
  • izbegavanje izlaganju kućnoj prašini, perju, životinjskim dlakama i preteranoj vrućini koja pojačava znojenje i svrab.
  • U ređim slučajevima je potrebna dijeta bez jaja, mleka, kikirikija, soje, oraha, ribe i školjki.
  • Izbor adekvatne odeće (pamučne).
  • Boravak na moru najčešće povoljno deluje na tok bolesti, uz napomenu da je potrebno izbegavati izlaganje suncu u razdobljima kada je zračenje najjače i da je potrebno da se osobe štite primenom anisolarnih krema sa zaštitnim faktorom preko 30.

-Takodje, preporučuje se redovno korišćenje neutralninih  emolijentnih kremama (Emmoliens ungv., Atopic crem, Lipicar Baum up crem), najbolje neposredno posle kupanja i više puta u toku dana. Emolijentna sredstva značajno smanjuju svrab i potrebu za češanjem, tako da su značajna u prevenciji ponovne aktivacije bolesti, a nekada i dovoljna za potpuni terapijski učinak.

-Lokalni kortikosteroidni preparati u vidu masti, krema ili losiona su još uvek temelj terapije ekcema i daju se samo u fazama pogoršanja bolesti. Jačina i vrsta kortikosterodnih preparata kao i dužina lečenja se određuju prema težini kliničke slike. Kalcineurinski inhibitori – Tacrolimus (Protopic krem) i Pimecrolimus (Elidel krem) su novija sredstva za lečenje ekcema. Koriste se u terapiji rezistentnih formi bolesti koje ne reaguju na standradnu kortikosteroidnu terapiju i kada je zbog dugotrajnosti lečenja potrebno smanjiti upotrebu kortikosteroidnih preparata.

-Antibiotici u vidu opšte terapije ili lokalno se često koriste u terapiji  jer su česte stafilokokne i streptokokne infekcije kože. U opštoj terapiji se koriste antihistaminici (Aerius, Pressing, Xyzal), a kortikosteroidi, Ciklosporin A, Azatioprin i Interferon gama samo kod teških, generalizovanih formi bolesti.

Pridržavajući se ovih saveta možete značajno pomoći vom detetu da taj period lakše prebrodi. Istina je da ne postoji tačna formula koja uvek pomaže u lečenju i ublažavanju simptoma ove bolesti, ali vodeći se ovim smernicama videćete sami šta od navedenog najviše pomaže vašem detetu. Od ključne važnosti je održavanje pravilne higijene i mazanje emolijentnih krema.

Izvor: dermatim.net, Mr. sci. med. dr

Danica Milobratović, dermatolog

Leave a Reply