admin/ December 22, 2016/ Bebe, Bolesti/ 0 comments

Ova bolest je jako česta kod beba i male dece, posebno u ovim hladnim danima. Zato, ako do sada već niste, mislim da je sada pravo vreme da saznate nešto više o pomenutoj bolesti.

Šta je bronhitis?

Bronhitis je upala sluznice bronhija (disajnih puteva koji povezuju dušnik i pluća). U ovom slučaju je sluznica prekrivena sluzavim sekretom što otežava normalno disanje kod vašeg deteta. Razlikujemo akutni (trenutni, prolazni) i hronični bronhitis.

Uzročnici bronhitisa:

Naravno, glavnooptuženi su virusi, ali ponekad uzrok mogu biti i bakterije. Jako je važno posetiti lekara radi uvođenja odgovarajuće terapije, jer ovakve bolesti ne prolaze same i odugovlačenje posete lekaru može dovesti do ozbiljnih kompilikacija, jedna od njih je upala pluća.

Simptomi bronhitisa:

Bolest najčešće kreće potpuno bezazleno, kao obična kijavica. Vodeći simptomi su kašalji ili iskašljavanje sluzi bele ili žute boje i zapušen nos. Takođe kod bebe/deteta možete primetiti i blagu groznicu, disanje sa “šištanjem” što je znak se da beba/dete bori za vazduh, plavu boju na jeziku i u ustima što je  pokazatelj prekomernog nagomilavanja ugljendioksida u plućima i krvi (cijanoza), a to je znak popuštanja glavne funkcije pluća- razmene gasova. Ovo je najređi, ali i najopasniji simptom, i kod njega je hitno potrebno bolničko lečenje. Uz navedeno pokazatelj da vaša beba/ dete ima bronhitis može biti i slab apetit- iskustva lekara govore da skoro sva deca koja odbijaju hranu, a pri tom im nos obilno curi imaju pomenutu bolest. Ako vaša beba/ dete ima bar jedan od navedenih simtoma posetite pedijatra. 

Najviše su pogođene bebe, zašto?

Bebe imaju veoma slab imunitet, pa su virusi veoma opasni kada stignu u disajne organe.Pored slabog imuniteta, disajni putevi su manjeg promera nego kod veće dece, a snaga mišića koji učestvuju u disanju (respiratorna muskulatura) kod beba je prilično mala. Da biste zaštitili svoju bebu svim bolesnim gostima objasnite da nije pravi momenat za druženje.

Kako se leči bronhitis?

Lakši oblici bolesti se mogu lečiti ambulantno , bez prijema u bolnicu.

Glavna terapija je inhalacija. Postoje posebni aparati, nebulizatori (inhalatori), koji stvaraju male čestice pare u kojoj se nalazi i lek. One pod pritiskom ulaze u detetova pluća, pa dete na najbolji način dobija neophodnu terapiju. Kod većih beba (obično posle četvrtog meseca) se mogu u inhalacije uključiti i lekovi koji šire sužene disajne puteve (bronhodilatatori). Na primer salbutamol- Spalmotil, Aloprol i  Ventolin. Naravno, ovu terapiju vodi pedijatar, koji će odrediti pravu dozu, kao i broj inhalacija.

Prirodni lekovi za bronhitis:

Nažalost kod beba većinu prirodnih lekova ne možete primeniti, jer bebe imaju poseban plan ishrane i uvođenja novih namirnica koji je propisan od strane Svetske zdravstvene organizacije. Ali kod dece možete pokušati i sledeće:

  • čaj od majčine dušice, korena belog sleza, crnog luka, koprive ili belog lika;
  • pojačati dnevni unos vitamina C kod deteta;
  • kućne inhalacije sa par kapi ulja od eukaliptusa koja nakapate u vodu;
  • dodavanje meda u čaj;
  • nanošenje guščje masti na grudi deteta.

*Ove prirodne metode nikada ne mogu zameniti lekarski pregled i terapiju. One se mogu koristiti samo kao dopuna lečenju bronhitisa uz saglasnost lekara. 

Koje komplikacije mogu nastati zbog bronhitisa?

Ako se bronhitis leči blagovremeno ne dolazi do komplikacija. Ali, kada to nije slučaj može doći do upale pluća, a veoma retko i do izraženog slabljenja disajne funkcije. Ona nastaje kada dete više nije u stanju da progura vazduh u pluća, a naročito je otežano izbacivanje zarobljenog vazduha iz pluća. Ovo se dešava retko, ali je lečenje ozbiljno i zahteva bolnički tretman, obično na odeljenju intezivne nege.

Kako negovati dete koje ima bronhitis?

Kada je u pitanju mala beba od velike je važnosti često ispiranje i izvlačenje sekreta iz nosića. Deca, na svu sreću, umeju da “izduvaju” nos, samo ih treba češće opomenuti. Nemojte dete/ bebu izlagati hladnom vazduhu, a posebno ne velikim temperaturnim razlikama. Takođe, prilikom šetnje obucite bebu u skladu sa temperaturom. Ako je hladno kapa, šal i rukavice se podrazumevaju, pored toplih nogu. 

Izvor: moj pedijatar;

dijeta i zdravlje.

unnamed                  unnamed                  unnamed                  unnamed                  unnamed                  unnamed

Pratite sve novosti sa sajta i na stranici Zdravo odrastanje pocinje još u maminom stomaku 🙂

 

 

 

Leave a Reply