admin/ January 19, 2017/ Bebe, Ishrana, Korisi saveti, Korisni saveti, Prevencija bolesti, Uvođenje čvrste hrane/ 0 comments

Alergija na kravlje mleko ustvari predstavlja alergijsku reakciju na proteine kravljeg mleka i javlja se kod 2,5% dojenčadi i kod dece do druge godine života.

kravlje-mleko

Kada se javlja alergija?

Najčešćese javlja kod beba u prvoj ili drugoj godini života. Veome retko može se javiti i kod starije dece koja prethodno nisu imala alergiju na proteine kravljeg mleka.

Kako nastaje alergija na proteine kravljeg mleka?

Kravlje mleko sadrži proteine koji se razlikuju od majčinog mleka. Oni su krupniji  i kada prođu kroz bebina creva bivaju prepoznati od strane imunog sistema bebe/ deteta kao “strano telo” (potencijalna opasnost) i počinje veoma kompleksna rekacija stvaranja antitela koja pokreću alergijsku reakciju.

Alergijska reakcija na proteine krvaljeg mleka može biti:

  1. Brza: kada se reakcija vidi u prvim satima (ređe danima) od prvog kontakta sa kravljim mlekom; ili
  2. Odložena: reakcija nastaje danima i nedeljama posle korišćenja kravljeg mleka.

Kako prepoznati alergijsku reakciju?

Brza reakcija:

Dešava se tog dana i vidi se kao osip po koži  koji obično počinje oko usta, a ponekad je praćen diskretnim otokom usnica. Moguće je i da beba dobije proliv ali i iznenadna pojava grčeva (kolika) može nagovsetiti alergiju na proteine kravljeg mleka.

Odložena (spora) reakcija:

Javljaju se takozvani nespecifični simptomi. Beba je nervozna, povremeno odbija da jede, ima poneku lošu stolicu, pa onda izgleda kao da je sve u redu, pa opet problemi sa hranom, a neke bebe uspore napredovanje u težini. Potom počinje problem sa kožom, nastaje ekcem (atopijski dermatitis), a kod dece koja su već imala problem sa kožom, ekcem postaje intezivniji. Obično tada roditelji odvedu bebu na pregled zbog ekcema, gde ih izabrani lekar uputi na dalje preglede kojim se otkrije pravi uzrok problema.

Dijagnostikovanje alergijske reakcije na proteine kravljeg mleka:

Dijagnozu potvrđuju pozitivni alergijski testovi ( “kožne probe” ili određivanje antitela E klase na ove proteine).

Negativan test ne znači da dete nema alergiju! Praćenje detetove reakcije na kravlje mleko najvažnije,  i to je obično dovoljno da se postavi osnovana sumnja i prekine davanje kravljeg mleka. Kada se simptomi i znaci postepeno povuku, posle ukidanja kravljeg mleka, znamo da smo na pravom putu.

Dojenje i alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka:

Dojenje je najbolja preventiva, a produženo dojenje smanjuje verovatnoću nastanka alergije na kravlje mleko u kasnijim mesecima i godinama detetovog života, potvrđuju brojne medinske studije, ali i iskustvo pedijatara i roditelja širom sveta.

Da li beba može da dobije alergijsku rekaciju na kravlje mleko putem majčinog mleka?

Ovo se dešava jako retko. Čim pedijatar posumnja na ovu  retku varijantu alergije na proteine kravljeg mleka, savetuje se majci da prekine unos mleka i mlečnih proizvoda, pa rezultat stiže veoma brzo. Dakle, mama nastavlja da doji bebu, samo ona sama prestaje sa kozumacijom svih mlečnih proizvoda. 

Da li alergijska reakcija na proteine kravljeg mleka ostaje tokom celog života?

Kada se isključe proteini kravljeg mleka iz ishrane deteta, i strogo se vodi računa o tome, alergija na kravlje mleko je prolazna kod  većine dece. Obično prolazi do kraja druge godine života. Mleko i mlečni proizvode se ponovo uvode postepeno i u dogovoru sa pedijatrom.

Ishraha beba koja imaju alergijsku reakciju na proteine kravljeg mleka:

Idealno rešenje je dojenje.

Ako je dojenje nemoguće, prvi korak su mlečne formule (HA – hipoalergijske formule) koje sadrže hidrolizate mlečnih proteina. To su formule u kojima su veliki proteini kravljeg mleka “iseckani” posebnim postupcima, pa imaju daleko manji alergijski potencijal. Naravno, pedijatar će objasniti sve detalje vezane za ishranu bebe koja ima alegisjku reakciju na proteine kravljeg mleka.

Kako sprečiti ovu alergijsku reakciju?

  1. Dojenje, što je već spomenuto.
  2.  Ne žuriti sa uvođenjem kravljeg mleka- Pedijatri i nutricionisti se slaže da prva godina nije za kravlje mleko! Ovo važi i za razblaženo kravlje mleko jer mešanje sa vodom ne umanjuje alergijski potencijal proteina kravljeg mleka. Ovo važi za sve bebe, a posebno za one koje u porodici imaju nutritivne alergije (genetsku predispoziciju za alergije).

Izvor: Moj pedijatar

kravlje-mleko                        kravlje-mleko                      kravlje-mleko                      kravlje-mleko

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku pratite najnovije tektove i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply