Akutna dijareja (proliv) kod bebe

admin/ December 14, 2016/ Bebe, Bolesti/ 0 comments

proliv-kod-beba

Dragi roditelji, pred nama tema sa kojom se često susrećemo, ponekad samo u razgovoru,  a ponekad, nažalost, imamo i lično iskustvo. U daljem tekstu ćemo napraviti jasnu razliku između proliva i normalne stolice odojčeta, jer ponekad je razlika jako mala i ume da zbuni roditelje. Takođe, biće reči i lečenju već pomenute pojave sa kojom se svaka beba/dete susretne bar jednom.

Razlika imeđu dijareje (proliva) i normalne stolice bebe:

Akutna dijareja (proliv) predstavlja 3 ili više vodenastih stolica u toku 24h. Pored broja stolica, mnogo je važnija njena konzistencija. Bebe na prirodnoj ishrani ponekad imaju retke i kašaste stolice više od 3 puta u toku 24h, ali to ne predstavlja dijareju (proliv) jer se ne radi o vodenastim stolicama. Jako male bebe mogu imati stolicu nakon (ili u toku) svakog podoja i to se smatra normalnom pojavom za dojene bebe. Dakle, dijarejom (prolivom) se smatra samo ako je u pitanju vodenasta stolica i to više od 3 puta u toku 24 h. 

Čime je prouzrokovana dijareja (proliv)?

Najčešće je  uzrok infektivna  agensima (bakterije, virusi, paraziti).

Ređe je uzrok: upotreba lekova (posebno antibiotici koji uništavaju i “dobre bakterije” u crevima), toksini, radioterapija, post, a kod odojčadi to može da bude i neka druga bolest koja nije vezana za digestivni trakt (upala srednjeg uva, mokraćna infekcija i drugo). Takođe, bebe koje su na prirodnoj ishrani mogu imati reakciju na hranu koju je pojela majka. Moguća je pojava dijareje (proliva) u periodu izbijanja zubića kod bebe, tada dijareja traje kratko (dan-dva).

Kada je u pitanju hronična dijareja (proliv) postoji mogućnost da je beba alergična na neki sastojak hrane ili crevna upala. Tada je obavezan pregled stručnog lekara koji će na osnovu analiza dati dijagnozu (nalaz i mišljenje).

Šta preduzeti kada beba dobije proliv?

-Najvažnije je sprečiti dehidrataciju, jer beba dijarejom gubi veliku količinu tečnosti, a neretko je dijareja praćena i povraćanjem. Ukoliko je vaša beba dojena stavljajte je na dojku što češće. Ako je na adaptiranom mleku ponudite joj čaj prilagođen bebinom uzrastu  bez šećera (šećer će samo pogoršati situaciju) i vodu (ako je beba manja od 3 meseca pre davanja vode konsultujte pedijatra obavezno).  U prve dve godine života se preporučuje 50-100 mililitara posle svake tečne stolice. Deca od 2 do 10 godina starosti 100-200 mililitra, a deca starija od 10 godina koliko žele.

-Bebama koje se hrane adaptiranim mlekom tokom dijareje možete umesto mleka koje inače koristite dati adaptirano mleko sa manjim procentom laktoze i probiotika.

-Ako je beba starija od 6 meseci prilagodite ishranu novonastaloj situaciji. Bebi ponudite bareni krompir i šargarepu, bananu, pečenu jabuku, nemasno meso, ribu i pirinač zavisno od uzrasta. Pojavom prve normalne stolice možete se vratiti uobičajnom načini ishrane.

-Ne posežite za lekovima na svoju ruku. Lečenje dijareje zavisi od uzrasta bebe, i vrlo često lekovi nisu ni potrebni. Kada je u pitanju bakterijska infekcija pedijatar će dati odgovarajuću terapiju. Crevne virusne infekcije traju obično nekoliko dana, a mogu biti praćene povraćanjem, ponekad i povišenom telesnom temperaturom i grčevima.

-Ako temperatura prelazi 38,5 C (38,8 C) bebi dajte paracetamol ili brufen, zavisno do uzrasta. U prvih 6 meseci života dozvoljen je samo paracetamom (Kako oboriti temperaturu bebi).

Vreme za lekara:

  • bebi/detetu nije  bolje posle 24h;
  • brojne vodenaste stolice;
  •  često povraćanje;
  • izrazita žeđ (ovo možete primetiti samo kod dece/većih beba koje umeju da kažu);
  • beba odbija vodu i hranu;
  • visoka temperatura
  • pojava krvi u stolici;
  • poremećaji svesti; i
  • kožni osip.

A, moj savet, kao majke, je da dete/bebu odvedete kod lekara čim primetite dijareju.

Izvor: bebac.com; i

pedijatrijatotorovic.com

Ako vam se tekst dopao- podelite i pomozite roditeljima da dođu do korsnih informacija. Sve tekstove sa bloga možete pratiti i na stranici Zdravo odrastanje pocinje još u maminom stomaku.

Leave a Reply