admin/ March 2, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Vesti/ 0 comments

Srbija je zabranila uvoz jedne od najprodavanijih kašica za bebe na našem tržištu zbog povećanog sadržaja arsena. Reč je o proizvodu: HIPP bio instant kašica – pirinčane pahuljice.

Na sajtu Ministarstva zdravlja može se naći sledeća informacija:

“Obaveštavamo javnost da je sanitarni inspektor Odeljenja za sanitarnu inspekciju, Odseka za sanitarni nadzor za granično područje Beograd, doneo rešenje uvozniku “Alca trgovina” iz Beograda, o zabrani uvoza dijetetskog proizvoda, hrana za odojčad i malu decu “HIP Bio Instant kašica – pirinčane pahuljice”, 20 g neto, lot: 6001791, izvoznika “HIPP GmbH & Co. Export KG Austrija”, zbog toga što navedeni proizvod ne odgovara uslovima propisanim Zakonom o bezbednosti hrane i Pravilnikom o zdravstvenoj ispravnosti dijetetskih proizvoda u pogledu povećanog sadržaja arsena”.

Šta je ARSEN?

Arsen je poznati kancerogen koji povećava rizik od kardiovaskularnih i imunoloških bolesti, kao i različitih oblika karcinoma. On utiče na DNK i menja ga.

Povezan je i s dijabetesom i oštećenjem nervnog sistema, ali i s rakom pluća i bešike. Posebno je opasan za decu, a ustanovljeno je da čak i bebe u materici imaju slabiji imunitet ako je majka u trudnoći jela puno pirinčanih proizvoda.

Izvor: Ministarstvo zdravlja; i

Blic.rs


Pridružite se fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku  i tviter profilu Zdravo odrastanje i pratite najnovije tekstove i vesti i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply