admin/ December 21, 2016/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Trenutna dešavanja/ 12 comments

Dogodilo se nešto strašno, jedan život se ugasio a nije još ni počeo. Dogodila se tragedija u kruševačkom porodilištu – jedna žena će kući otići praznih ruku. Naravno, krivi su lekari. U novinama se provlače razne varijacije ove priče, neke otkrivaju deliće priče iza zatvorenih vrata, neke idu korak dalje- iznose optužbe bez dokaza i tako u krug. Što više objava, sve je više ogorčenih ljudi koji tako malo znaju, tako malo poznaju lično lekare u kruševačkom porodilištu, a tako puno pričaju. Razumem ih, donekle. Jedan život se ugasio ljudskom greškom i neko mora platiti za to. Ali, zapitajmo se kako to da jedan čovek plati za grešku celog tima lekara? Da li vam se to čini pravedno?

Da se ukratko podsetimo šta se desilo. Doktor  Zoran Hadži Ranđelović je javno preuzeo na sebe krivicu povodom tragično završenog porođaja – gubitka bebe. Čitajući objave u novinama  vrlo lako možemo doći do činjenice da je pored pomenutog doktora u kontaktu sa tadašnjom trudnicom bilo još lekara i medicinskog osoblja. Doktor Zoran je, kako navode, bio u operacionoj sali gde je radio carski rez, odnosno više njih. Da li kruševačko porodilište ima samo jednog lekara? Da li postoji neko pravilo da svaki lekar isključivo sam brine o svom pacijentu, ili je možda zabranjeno drugim lekarima da pregledaju “tuđeg” pacijenta!? Kakva je komunikacija između osoblja i lekara, da li babice baš uvek sve prenesu lekarima – da li su to sada učinile?  Eto, ja sam prvo ovo pomislila… Ako je jedan doktor zauzet, valjda postoji neko drugi ko će “preuzeti” pacijenta, valjda bi trebalo biti tako – ili možda grešim… Takođe sam zapazila deo koji je nesrećna žena istakla u kom govori da su joj na prijemu rekli prvo da doktor nije tu, pa nakon toga da jeste. Pa, pobogu i vrapci na grani znaju da seste iz nepoznatih razloga nikada ne znaju (ne govore) kada radi pomenuti doktor. Puno je takvih primera, i žene će se same javiti da to i potvrde….

Ali, kriv je samo doktor koji je preuzeo krivicu… Pa kao da je to malo, da pojedinac preuzme krivicu kolektiva na sebe, pa još počinju razni komentari koji se odnose na poštenje i rad pomenutog doktora.

“Čekajući kovertu umrla je beba”; ” Oprostite čoveku, morao je da preko reda ubaci druge carske za koje je pokupio pare!”

Ovo su samo neki od komentara na koje će se zgroziti svako ko se malo bolje informiše o radu pomenutog doktora.

Za one koji ne znaju doktor Zoran Hadži Randjelović tokom svog dugogodišnjeg rada nikada nije zatražio niti primio “mito”, a poklone odbija. To je doktor koji ne gleda na sat kada uđe u zgradu bolnice, doktor koji je  pomogao svakome kome je mogao, ponekad možda i prekršio po neko bolničko pravilo zarad višeg cilja – nečijeg života. Radi se o osobi koja ne radi abortuse, i koja svakom pacijentu sebe daje maksimalno. Jedan od retkih doktora koji nema svoju privatnu ordinaciju – a zapitajte se zašto je svi ostali imaju, ili bar rade u drugim privatnim ordinacijama!? Od nekoliko žena sa kojima sam stupila u kontakt sam dobila skoro identičnu rečenicu:

” Veliki čovek i  jako dobar lekar”.

Takođe, sve su bile u neverici da ja on zaista kriv. Svako ko ga poznaje ima na umu samo jednu činjenicu – doktor koji čak ne radi ni abortuse je svesno dozvolio da umre beba!? Zvuči neverovatno!  Ne očekujem da u ovo odmah poverujete, ali bi bilo moralno sa vaše strane da ako već želite da diskutujete o radu i poštenju doktora potražite i neke informacije (dokaze) o istom. Pa kada budete imali dokaz, ili bar neku smernicu koja narušava poštenje ovog doktora – navalite.

A, u međuvremenu bi bilo lepo da pustite nadležne institucije da rade svoj posao, uzdržite se od komentara za koji nemate dokaz ili lično iskustvo. Situacija je jako teška, najviše majci – o tome nema diskusije. Ali njenu bol nećete umanjti tako što ćete iznosti neistine o čoveku koga ne poznajete. Dovoljno je što je neko preuzeo krivicu kolektiva, i ako to nije ni malo pravedno. Preuzeo je krivicu, a ne znamo ni da li je zaista kriv. Ne znamo ni koliko je lekara bilo u kontaktu sa pacijentom, pominje se doktor Braca, doktorka Ruška…

Ali, mi nismo bili akteri pomenutih događaja, ne znamo šta se tačno dogodilo… Novine pišu i pisaće razne varijacije priče i niko nam ne garantuje istinitost podataka. Istinu će utvrditi nadležne institucije koje će nadajmo se svoj posao obaviti po zakonu (što u ovoj Zemlji nije baš pravilo) , a dotle pokažimo malo dostojanstva, vaspitanja i kulture. Čoveku je dovoljno teško, i niko nema koristi od iznošenja neistina o njemu. 

12 Comments

 1. Slazem se u potpunosti sa vama…

 2. Pa vidim da hvala bogu nisi imao posla sa zaposlenima u doticnoj ustanovi mislim da ne bi tako pisao , svaka cast izuzecima malo ih je .

 3. Poznata je bahatost Kruševačkih lekara, zašto ih u Nišu i Beogradu zovu kasapima i grobarima. Samo mislim da je pravedno, da ko je kriv, snosi posledice i odgovara za to. Što na žalost to nije slučaj.

  1. Ma sve je u Beogradu i Nišu najbolje!

 4. Mom sinu i meni je, davne 1991.godine, dr Zoran Hadži Randjelović spasao živote. Ako malo objektivnije iščitate sve napisano shvatićete. Žena je bila febrilna… U takvom stanju nijedan anesteziolog ne bi dao odobrenje za operaciju. Sigurna sam da je postojao način da se beba spasi, ali da li zaista treba na stub srama stavljati samo jednog lekara? I to onog najčasnijeg, ne samo na tom odeljenju, već u celom kruševačkom zdravstvenom centru. Žalosno je i za svaku osudu to što nam u 21. veku umiru nerodjene bebe i majke, na porodjaju. Ali to je problem koji nadilazi osudjivanje lekara. To je sistemska abnormalnost.

 5. Sve najbolje o dr.Zoranu Randjelovicu i svakome bi ga preporucila… Vodio mi je obe trudnoce, u prvoj me je on i porodio, a u drugoj dr.Blaza jer je bio dezuran, nije bilo vremena da dr.Zoran dodje, sve se desilo za manje od sat vremena.. Naime, kada mi je pukao vodenjak sa drugom bebom i kada smo posli u porodiliste, moj suprug je zvao dr.Zorana, on se nije javljao, poslali smo mu poruku.. Sutra ujutru je dosao da me obidje, a taj dan nije radio, mislim da to sve govori o njemu, prvenstveno kao coveku, a zatim i kao doktoru i velikom strucnjaku..Znam situacije i kada je bio na godisnjem odmoru, a neka od njegovih pacijentkinja treba da se porodi ili se porodila, on dodje bez problema.. Realno gledano, koji doktor bi to uradio i zasto? Zao mi je sto je ovako ispalo i sto se sve slomilo na njemu, a sigurna sam i ubedjena da nije tacno sve sto novine pisu i da je sve preuvelicano, pogotovo sto se pojavljuju informacije koje su kontradiktorne i ne poklapaju se..

 6. I ponovo, pristrasnost, a i nekorektnost pri koriscenju tudjih reci.

 7. Dr.Zoran Ranđelović je čovek velikog srca,divna osoba.Sa toliko topline pristupa prema svakoj trudnici,kao roditelj.Nemoguće je da je on krivac za sve ovo što se desilo.Nesrećna žena je bila u javnoj ustanovi gde radi veliki broj lekara i babica.Nije samo on bio na radnom mestu.Gde su ostali doktori,gde su babice,da obaveste lekara.Ako on nije bio u mogućnosti,zašto babica nije obavestila drugog,trećeg?????Nije žena bila u džaku,moralo se videti da nešto nije u redu sa njom,a babice su tu prve da primete.Nego…smene se odrađuju,tek da prođe dan.Bruka.Dr.Zoran je ponovo pokazao koliki je čovek.Sam je preuzeo krivicu za ceo kolektiv.Dr.Zorane,veliki respekt i duboko poštovanje.

 8. Bila sam u bolnici lezala 5 dana sa osobama koje su bile u sobi sa zenom koja je izgubila bebu. Po toj prici sama je mozda doprinela da se to dogodi. Bila je prehladjena bolesna,hvalila se kako je dva dana pre nego sto su je primili u bolnicu pila hladan gazirani sok, na odeljenju je kasljala ceo sprat je od njenog kaslja vrečao,cak je i jedna trudnica dobila temperaturu od nje. Izasla je “gola” da vadi zub i to na ovakvom vremenu. Koji doktor je smeo da radi carski na takvoj prehladi, i da je kojim slucajem uradio,od silnog kaslja bi joj konci popucali. Zalila se na sestre, ja nisam videla ni jednu sestru da je neljubazna, drska, itd, sve su super, odlicne. Tako da zao mi je te zene ali nije sve kako pisu novine.

  1. Hvala Vam puno na ovom komentaru što doprinosite da se sazna istina. Hvala još jednom od srca, zaista <3

   1. Nema na cemu samo ne mogu da prihvatim da svi krive dr Zorana a da on nije kriv. ❤

 9. Nemam komentara, samo cu reci da je dr Zoran izuzetno dobar strucnjak.

Leave a Reply