admin/ January 6, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Apeli za pomoć/ 0 comments

Informacije i dešavanja su svuda oko nas. Mi biramo šta ćemo čuti, videti, pročitati. Jako bitne i važne informacije se izgube u masi i nestanu, pa otuda i toliko neinformisanosti o jako bitnim trenutnim dešavanjima. Svi mi, svakog dana bacimo u kantu za smeće nešto što drugim ljudima  je od velikog značaja- plastični čep! 

Jako mali broj ljudi je informisan da porodice dece sa posebnim potrebama u zamenu za određenu količinu plastičnih čepova mogu dobiti ortopedska pomagala za svoju decu. Da, zvuči jako jednostavno i lako, ali nije baš tako. Potrebna je jako velika količina čepova za samo jedno pomagalo, što opet ne znači da je nedostižno- samo je potrebno da ovo ne bude samo još jedna informacija pored koje ćete proći. Probudite svoju savest i nemojte baciti nešto što nekome može drastično promeniti, olakšati život!

Svakim vašim sačuvanim čepom mali Vuk i prevremeno rođeni blizanci Milica i Mihajlo su bliži srećnijem odrastanju!

Da se podsetimo: 

15730889_10209748337977321_2050812829_n.png

-Vuk Grujučić rođen je u  24. nedelji sa samo 470 grama zbog nesmotrene greške lekara sa ocenom 0. Niko mu nije davao prognozu da će preživeti. Nakon šest komplikovanih operacija glave i mozga, operacija želudca i jednjaka, četiri laserske operacije očiju Vuku je i dalje potrebna pomoć da bi mogao da prohoda, vidi,  priča i da se uključi u normalan socijalni život. Doktori veruju u dobar oporavak pošto su dosadašnje terapije dale dobru osnovu. Potrebni su tretmani matičnim ćelijama u Ukrajini, kao i operacija očiju u Kalugi- Rusija.  Neophodni su mu i  tretmani u Novom Sadu, rehabilitacije u banjama Rennona, Igalo, Sokobanja, kao i nabavka ortopedskih pomagala koja su mu neophodna. 

 

 

 

Takođe, ne zaboravite i preveremeno rođene blizance Milicu i Mihajla kojima su takođe potrebna ortopedska pomagala.

15672814_1401234159888433_3307378470867566842_n

Mihajo  i Milica Lukuć rođeni su u 31/32 nedelji trudnoće sa samo  1370g /41cm (Mihajlo) i 1500/40 cm (Milica). Mihajlo je imao prognozu svega 1% da će preživeti, ali je imao ogromnu želju za životom. Godinu dana je proveo u bolnicama (Institut za neonatoogiji, Visegradska, Tiršova)  gde je boreći se za život  izgubio prstić na desnoj nogici i pola drugog i na levoj rukici jagodice na dva prstića. Sa samo 1800gr je preživeo operaciju koja je trajala 5 sati. Kada je konačno pušten kući, počinju napadi koji traju i pored redovnog uzimanja terapije.  Milica je je imala moždano krvarenje II stepena, ciste na mozgu i oštećenja bele moždane mase. Sve se to odrazilo na motoriku, ima hemiparezu leve strane i  još ne hoda, ne sedi stabilno i kasni u razvoju. Zbog svih tih oštećenja potrebne su  vežbe i razni neurostimulativni tretmani kao i pomoć stručnjaka kako bi Milica stala na svoje nogice imala koliko toliko lakše odrastanje.

Za samo jedna invalidska kolica potrebno je 5 t plastičnih čepova. Zvuči nedostižno! Ali Srbija ima 7164 miliona stanovnika- dakle, potrebno je samo da na trenutak zastanemo i svoju pažnju poklonimo malom Vuku i blizancima. 

Sada kada znate- da li ćete i dalje bacati čepove? 

Svako ko želi da pomogne može mi se obratiti za adresu na koju se čepovi šalju (to su adrese ovih porodica). Svako ko želi da pomogne, a nije u mogućnosti da plati ptt troškove slanja, takođe mi se može javiti i rešićemo to.

Molim vas, još jednom, kao ljude, kao roditelje, zamislite da se radi o vašoj deci, stavite se na mesto ovih roditelja! Pozovite svoje prijatelje da zajedno sa vama sakupljaju čepove. Sve administratore na društvenim mrežama molim da ovu objavu stave kao prikačenu barem na par dana na svojim stranicama i grupama, a sve vas koji pročitate da podelite. Hajde da pokažemo da u ovom vremenu ima dobrih i humanih ljudi. 

Možete me kontaktirati porukom na Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili na e-mail: maja.marija.dogandzic@gmail.com

Leave a Reply