admin/ March 8, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Bebe/ deca, Vesti, Zdravlje/ 0 comments

Istraživanje je pokazalo da sedmoro od deset dece ima jedan od uređaja ( mobilni telefon ) u svojoj sobi dok spavaju…

Mobilni telefoni  vas mogu držati budnima iako ih ne gledate!

Upozorili su stručnjaci koji su proveli istraživanje o uticaju pametnih telefona na spavanje.

Istraživanje je pokazalo da sedmoro od deset dece, i devet od deset tinejdžera imaju jedan od pomenitih uređaja u svojoj sobi dok spavaju. Više od polovine njih proverava svoj telefon kada legnu u krevet, pokazuje studija koju je sprovela edukacijska organizacija “Headmasters and Headmistresses Conference”.

Plavo svetlo koje emituju ekrani uređaja su izvor nesanice i problema sa spavanjem kod odraslih i kod dece. Brojna istraživanja su dokazala da talasna dužina te plave boje smanjuje proizvodnju melatonina, hemijskog elementa u našem mozgu koji izaziva pospanost, zbog čega se mnogi teško uspavaju i nemaju kvalitetan san.

Deca nose elektronske uređaje sa sobom u krevet i koriste ih u toku noći. Uzbuđenost zbog brze komunikacije ima stimulišući uticaj na mozak, i tako sprečava san

Ističe dr. Simon Arčer i dodaje kako taj osećaj opstaje i održava se iako su mobilni telefoni i drugi uređaji isključeni.

Ako deca odrastaju sa poremećajima u spavanju, može doći do većih problema kao što su dijabetes” – upozorava za kraj dr. Arčer.

Izvor: Vecernji.hr


                                                

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply