admin/ April 6, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Vesti/ 0 comments

Konkurs za upis u vrtiće trajaće od 8. do 19. maja, a broj mališana koji će moći da se upišu državni vrtić biće poznat sledeće nedelje. Roditelji će decu moći da prijavljuju direktno u predškolskim ustanovama ili onlajn preko portala eUprave.

Iako je do konkursa ostalo više od mesec dana, već sada na mesto u državnim obdaništima čeka 8.280 dece, pokazuju podaci Sekretarijata za obrazovanje i dečju zaštitu. Od tog broja, čak je 4.902 mališana iz društveno osetljivih grupa, koje imaju prioritet pri upisu.

Iz Sekretarijata su podsetili da roditelji mogu da podnesu zahtevza upis  tokom cele godine, a oni koji ne budu smešteni u državnim vrtićima, mogu da se upisuju u neki od privatnih. Iz Sekretarijata dodaju:

Oni mogu da se upisuju u 138 verifikovanih privatnih predškolskih ustanova, a deo ekonomske cene boravka dece u njima finansira se iz gradskog budžeta. Privatne ustanove trenutno pohađa više od 8.600 dece, a svakog dana podnose se novi zahtevi.

Prema rečima nadležnih, roditelji čija se deca već nalaze na listi čekanja moraju ponovo da konkurišu za upis, a na predškolskim ustanovama je da odluče da li će onima koji su već konkurisali dati predi prednost pri upisu.

Za upis u vrtiće prošle godine stiglo je 21.792 prijave, a slobodnih mesta bilo je 6.950. Najviše mališana, čak 3.171, prijavilo se za jedno od 752 mesta u Novom Beogradu.

Kako je najavljeno iz Grada, situaciju bi ove godine trebalo da popravi najavljena Mreža škola i predškolskih ustanova, koja pojedinim osmoletkama predviđa da deo prostora ustupe vrtićima.

Ipak, uporedo sa većom navalom na vrtićka mesta, porastao je i broj privatnih predškolskih ustanova – za samo devet meseci, on je sa 82 prešao na 138.

Izvor: Blic.rs


                  

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply