Kako se u Srbiji izboriti za mesto u vrtiću – hoće li država da reaguje?

admin/ June 6, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Blog, Trenutna dešavanja/ 2 comments

Polazak u vrtić je sastavni deo odrastanja svakog  deteta, osim ako nažalost niste građani Srbije. Ovde, u Srbiji je to, sve mi se više čini, privilegija, prestiž – jednom rečju za ljude bez uticajnih veza i moćnih prijatelja misaona imenica. Sve veći broj zahteva za prijem u vrtić biva odbijeno zbog nedostatka slobodnih mesta. I naravno niko nije kriv, spiskovi se izrađuju po određenim pravilima i zna se koja deca imaju prioritet ( zaista se zna, u to smo se svi mi uverili ).

Ali nije sve tako crno, ako imate sreće da živite u glavnom gradu za vas ipak ima nade. Nakon određene procedure i sakupljanja papirologije imate mogućnost  da dete upišete u privatni vrtić i da dobijete refundaciju novca od strane grada. Naravno, uplate kasne koji mesec, ali obzirom da živimo u Srbiji to je super, nema veze! Dok ne dođemo do manjih gradova ( jedan od njih je Kruševac ), gde grad ne sarađuje sa privatnim vrtićima. Dakle u državnom vrtiću za vaše dete nema mesta ( iako ispunjava uslove ), a refundacija novca ako upišete dete u privatni vrtić nije moguća. Ne mogu, a da se ne zapitam – ZAŠTO?

Ili je bolje da se zapitam šta dalje? Kako roditelji da zarade za svoje dete, ako jedan od roditelja mora biti vezan za dete. Može tata da radi, mama da čuva dete – naša verzija 21. veka. Još samo kada bi prosečna plata “običnog” građanina bila onoliko koliko se govori da jeste, onda bi ovo možda moglo i da funkcioniše. Ali, kolika je zaista prosečna plata, koliko ljudi ima sreće da radi stalan posao i da uopšte ima platu? Svi znamo koliko danas u Srbiji znači jedna plata, pa makar ona bila i ispod minimalca. Znamo, ali znamo i da nam je država uskraćuje na ovaj način.

Takođe, da li se neko zapitao šta da rade samohrane majke za čiju decu nema mesta u vrtiću? Šta da radi žena – da čuva dete ili  da radi? Divno, ili da vodi dete na posao koji jedva uspela da dobije i da se nada da će gazda sa osmehom da ih dočeka?

Upis u vrtić je postao veliki problem, posebno u malim gradovima. Država sprečava roditelje da zarade za osnovne potrebe svog deteta, a niko ne reaguje. U našoj državi se konstantno nešto gradi ( a ponekad i ruši ) , samo vrtići nikako da dođu na red za izgradnju – sagradite po neki pa makar i kao nelegalni objekat, nama roditeljima neće smetati.

Poštovani gospodin predsednik govori kako će se za našu decu boriti kao i za svoju  – evo kako se bori. Ćuti ( ćutanje je znak odobravanja ) na veoma male kapacitete vrtića, na nemogućnost refundacije novca prilikom upisa deteta u privatni vrtić u manjim gradovima i tako se bori za našu decu. Onemogućava njihovim roditeljima da zarade za njih! 

Ja bih zasita bila vrlo zahvalna ako bi neko ko je za ovo nadležan ( možda poštovani gospodin predsednik Srbije, ili ministar prosvete ili neko drugi ) bio ljubazan ako već problem ne može da reši da kaže bar koji, kakav i koliki se “poklon” treba dati i kome da bi dete bilo primljeno u vrtić. 

Unapred hvala 🙂


 

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

 

 

2 Comments

  1. Samo mi nije jasno zasto u Bg refundiraju a u unutrasnjosti ne? Pa jesu deca iz unutrasnjosti neka druga klasa,? Ne razumem

    1. Strasno sto je tako, potpuno ste u pravu – kao da smo druga klasa… Raspitacu se ovih dana kako funkcionisu peticije, pa da okupimo roditelje u Krusevcu i trazimo nasa prava…

Leave a Reply