admin/ January 7, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Trenutna dešavanja/ 0 comments

Gradovi su beli, trgovi sjani, iz crkvenih dvorišta probija se odsjaj vatre- prava praznična idila. Ili, bolje reći najradosniji hrišćanski praznik- Božić koga svi pravoslavni vernici koji se vode po Julijanskom kalendaru proslavljuju 7. januara.

Tim povodom vam želim da Božić proslavite sa svojim porodicama u zdravlju, sreći i ljubavi. Takođe, želim ostvarenje vaših Božićnih želja i opet puno zdravlja, sreće i ljubavi <3 Hristos se rodi, dragi moji <3 

I, otkriću vam jednu moju malu tajnu- kao dete svakog snežnog Božića pogleda bih u sneg koje je tako beo, sjajan i lep, stajala bih dugo tako…. Gledala i divila se toj lepoti, a potom zamislila svoju želju i iskreno se za nju pomolila Bogu…. I, do sada ni jedna nije neostvarena…. Ja već imam spremljenu želju za ovaj Božić. A vi?

00bozicccc

Pa, da kažemo koju reč i o samom prazniku:

Božić se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelja sveta. Predstavlja praznik rađanja novog života, praznik dece i detinjstva, praznik roditeljstva, očinstva i materinstva- praznik kome se deca raduju, a odrasli sa radošću uživaju u pripremama.

Proslava Božića počinje dan ranije, na Badnji dan unošenjem Badnjaka i slame u svoj dom. Sutra dan, na Božićno ujutro, pre svitanja, zvone sva zvona na pravoslavnim hramovima i pozivaju sve ljude da se pridruže proslavi Božića- Liturgiji. Nakon toga, u svojim domovima dočekujemo položajnika  koji simvolički predstavlja one Mudrace koji su pratili zvezdu sa Istoka i došli novorođenom Hristu na poklonjenje. Potom svi ukuićani i položajnik zajedno lome česnicu koja predstavlja Božićni “slavski kolač”. Kod nas običaj je da domaćica prilikom pripreme u česnicu stavi novčić. Onaj ko dobije deo česnice u kojoj je novčić, po narodnom verovanju, biće srećan cele te godine.

Uživajte u prazniku i provedite ga sa svojim najbližima u miru i spokojstvu.

Hristos se rodi- Vaistinu se rodi!

Leave a Reply