Hobotnice stižu i u inkubatore u Srbiji – PRIKLJUČITE SE AKCIJI

admin/ June 27, 2017/ Aktuelnosti & zanimljivosti, Vesti/ 0 comments

Doktori sa Instituta za neonatologiju u Beogradu upravo su zvanično odobrili projekat pomoći prevremeno rođenim bebicama pomoću hobotnica čudesnica. Odmah juče su prve dve hobotnice čudesnice odnete na sterilizaciju, a u narednih nekoliko dana sledi i potpisivanje ugovora.

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda.

Dok bebice borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebicu. Kada beba rukicom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi. Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku.

O ovom svetskom projektu u Srbiji je prvi put pisano na portalu Detinjarije.

Doktori su odobrili, a sada na snagu stupaju volonteri koji heklaju ove čudesne drugare.

Autori projekta vas pozivaju da se uključite u akciju uz poruku: ako umete da heklate bilo šta, onda umete da heklate i ovakve hobotnice koje se rade vrlo jednostavno, običnim mrtvim bodom.

Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 cm, obim 15-17 cm, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 cm.

Evo kako teče izrada jedne takve hobotnoce:

Pošto ne postoji mogućnost da neko na Institutu prima pošiljke, hobotnice se za sada šalju na sledeću adresu:

Tanja Nikolić (za Jelenu Roskar)
Ribnička, prvi levi prilaz 2
Kaluđerica
11130 Beograd
0604403448

Jelena je mama iz Niša čija se bebica, rođena sa 550 g, nalazi na institutu. Sada boravi kod rođaka u Beogradu, i u razgovoru sa pravnom službom instituta obavezala se da prima pošiljke, plaća poštarinu i hobotnice dostavi Institutu.

Ovo je projekat u povoju, pošto je sve počelo pre samo nekoliko dana za sada će hobotnice dobiti bebe na Insitutu u Beogradu, a u planu je da se ova divna akcija proširi i na ostale gradove.

Tijana Mijović

Izvor: Detinjarije

Anastasia Popova 


                               

Pridružite se i fb stranici Zdravo odrastanje počinje još u maminom stomaku ili tviter nalogu i pratite najnovije tekstove, vesti, priče čitalaca i razmenjujte iskustva sa drugim roditeljima.

Leave a Reply